Η Ευτυχία Παπαγιάννη είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας με καταγωγή από το Αγρίνιο.
Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο στην οδό Σούτσου 41 στους Αμπελόκηπους. Βρέθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, από όπου πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο όπου εργάστηκε πάνω στην έρευνα της Μοναξιάς και της Κατάθλιψης στον πληθυσμό των ειδικευόμενων γιατρών και δούλεψε σε δομές υποστήριξης Ελλήνων μεταναστών, προσφύγων και χρόνιων ανέργων.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετές από τις έρευνες της.
Σήμερα ασχολείται με τη θεραπεία ασθενών σύμφωνα με το ψυχοδυναμικό μοντέλο.
Επαγγελματική Πορεία
Αναφορικά με την επαγγελματική μου πορεία, έχω εργαστεί τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς σε Αθήνα, Πύργο Ηλείας και Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκα σε ιδιωτικούς φορείς υποστήριξης και παρέμβασης σε άτομα με αυτισμό και άλλες συνοδές δυσκολίες. Στο δημόσιο τομέα προσέφερα τις υπηρεσίες μου, υπό την αιγίδα το Υπουργείου Παιδείας, τόσο σε τομείς αξιολόγησης, διάγνωσης και υποστήριξης παιδιών, όσο και σε δημόσια σχολεία. Ακόμη, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, Το Δαφνί, παρακολούθησα νεοεισερχόμενα περιστατικά υπό ψυχιατρικές διαδικασίες και τεστ, ενώ παράλληλα συμμετείχα σε ψυχοδιαγνωστικές προσεγγίσεις, καθώς και σε κλινικές ομάδες θεραπείας υπό εποπτεία.
Επιπλέον, κατά την πενταετή διαμονή μου στο Βερολίνο, έλαβα μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα στο Freie Universität Berlin, αναφορικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις στο γερμανικό πληυθυσμό. Κατά την Erasmus Πρακτική μου, εργάστηκα στον οργανισμό BAGIV e. V., ερευνώντας τις ψυχολογικές δυσκολίες των μεταναστών, μέσα από συναντήσεις με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, σε κλινικές, νοσοκομεία και οργανισμούς μεταναστών. Επιπρόσθετα, προσέφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου καθώς και στο Διαπολιτισμικό Κέντρο To Spiti e.V., σε μια προσπάθεια δημιουργίας της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τους Έλληνες μετανάστες. Ενώ, τα τελευταία χρόνια της διαμονής μου εργάστηκα στον οργανισμό Die Wille gGmbH, υποστηρίζοντας χρόνιους ανέργους με συνοδά ψυχικά προβλήματα, τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο ομάδας.
Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και κατάρτισης έχω συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και έχω πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις. Τέλος, μιλάω επιπλέον δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά.
Σήμερα διατηρώ ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας στην Πλατεία Μαβίλη στο κέντρο της Αθήνας. Έχω υποβληθεί και η ίδια στη δική μου θεραπεία με βάση τις αρχές της κλασσικής ψυχανάλυσης και είμαι κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος με αριθμό πρωτοκόλλου 8819/ 17.03.2006.
Ημερίδες / Συμπόσια
- 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ) με θέμα: “Θεραπεύει η ψυχανάλυση;”. Διαδικτυακό συνέδριο.
- Εκφοβισμός και Βία στο Σχολείο μεταξύ μαθητών. Η σημασία της πρόληψης. Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).
- Ψυχαναλυτική Ερμηνεία και άλλες μορφές ερμηνειών. Ινστιτούτο Ψυχοδυναμικής Εκπαίδευσης.
- Τοξικομανία: έκφραση της κρίσης της κοινωνίας και του πολιτισμού. Νέες μορφές εξαρτήσεων (ανορεξία, βουλιμία, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο). Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης, 18 Άνω.
- Οι εξαρτήσεις στη σημερινή περίοδο της κρίσης. Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία. Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
- Η Ουσιοεξάρτηση στην Καθημερινή Ιατρική Πράξη. Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόγραμμα “Αθηνά”, Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Ο.Κ.Α.ΝΑ.
- Διαταραχές Διατροφής σε Παιδιά και Εφήβους, Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών κια Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.), Διεπιστημονικό Κέντρο “ΠΑΙΔ – Υ” του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Φαινοτυπική και Διαγνωστική Προσέγγιση Σπανίων Γενετικών Συνδρόμων, Νευρολογικά Προβλήματα σε παιδιά με γενετικά σύνδρομα, Νευροεξελεκτική Αγωγή σε παιδιά με Αναπτυξιακή Καθυστέρηση, Γενετικά Σύνδρομα, Γλωσσικές Διαταραχές στα παιδιά με Αναπτυξιακα Προβλήματα, Φυσικοθεραπεύτική Οπτική και Παρέμβαση σε άτομα με σπάνια νοσήματα, Οι παιδαγωγικές διαστάσεις της ειδικής αγωγής, Απαντήσεις για τους γονείς παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές και Καρδιοπάθεια, Αδέλφια παιδιών με Γενετικά Προβλήματα – ο ρόλος της Συμβουλευτικής της οικογένειας. “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”, Σύλλογος ατόμων με Γενετικά Προβλήματα.
- Ο ρόλος του σχολείου και των μονάδων προσχολικής αγωγής στην προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Υγείας, Δήμος Ζωγράφου και 6ο Γραφείο Παρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ διεύθυνσης Αθήνας.
- Αυτισμός: Κλινική εικόνα, τρόποι εκδήλωσης και προτεινόμενες θεραπείες. Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης.
- Το Φάσμα του Αυτισμού, Οικογένεια – Παιδί – Επαγγελματίες. Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σεμινάρια / Εργαστήρια
- Ο μύθος της Οικογένειας. Διαδικτυακή Ημερίδα, Ινστιτούτο Κλασσικής Ψυχανάλυσης.
- Βοήθεια κατά την ενδοοικογενειακή βία, Stadtteilverein Tiergaretn e. V., Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, Bερολίνο.
- Coming or going. An Intercultural Competence Workshop at Freie Universität Berlin. Die Abteilung für Bildungswesen der Botschaft der Volksrepublik China in Deutschland.
- Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ).
- Βασικές Δεξιότητες Επικοινωνίας και Συμβουλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Αυτισμός και Συναφείς Διαταραχές, Η μέθοδος της Pyramid Educational Consultants, Aθήνα.
- ΑθηνάΤεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης, Ι.Ν Παρασκευόπουλος.
- Πρόγραμμα εξάσκησης των επιτελικών λειτουργιών σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με ΔΕΠΥ και πειραματική εφαρμογή του σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτ/νίας – ΕΨΥΠΕΑ.
Συνέδρια και Δημοσιεύσεις
- Papagianni, Ε. & Kordoutis, P. (2018). Attachement Theory, Existential Loneliness and Depression among resident psysicians in Public Hospitals of Athens. 35th Balkan Medical Week. Αθήνα
- Παπαγιάννη, Ε., Αργυρούδη, Α., & Γαρδικιώτης (2017). Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα: Διαρροή Εγκεφάλων (Brain drain) ή/ και διαρροή σχέσεων (Relationship drain). Το βίωμα της μοναξιάς και η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επικοινωνία των ερωτικών συντρόφων. Ο ρόλος της γεωγραφικής απόστασης. 2º Συνέδριο Νέα Ελληνική Μετανάστευση. Βερολίνο.
- Παπαγιάννη, Ε. & Γαλανάκη, Ε. (2014). Σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση σε μαθητές Γυμνασίου: Συχνότητα και διαφορές ηλικίας, φύλου και τόπου διαμονής. Παιδαγωγική Επιθεώρηση, 56, 119-137. Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος. Αθήνα: Διάδραση.
- Παπαγιάννη, Ε. (2011). Συνεργασία ψυχολόγου με γονείς παιδιών με Αυτιστική Διαταραχή, στα πλαίσια του Ειδικού Σχολείου. Αναρτημένη ανακοίνωση. 3° Συνέδριο Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος, Μεσολόγγι.
- Παπαγιάννη, Ε. (2011). Εκφοβισμός και Θυματοποίηση στην πρώτη εφηβική ηλικία. Προφορική ανακοίνωση 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, της ΕΛΨΕ. Αθήνα.
- Παπαγιάννη, Ε. (2008). Η χρήση της παρατήρησης και της έκφρασης στη σύνταξη προγράμματος αντιμετώπισης του τραυλισμού. Πρακτικά 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Εργαστηρίου Πειραματικής Παιδαγωγικής και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τομ. Α’, 295-305. Αθήνα: Ατραπός.